Durf jij je boosheid te uiten? Dit is de reden om het wél te doen
Heb je jezelf dit weleens horen zeggen? “Oké, die uitval van mijn vriend(in) was niet leuk, maar ik ga er geen big deal van maken.” Of: “Dit is al de derde keer dat hij me niet serieus neemt, ik moet me inhouden, maar zeg er maar niks van.” Frustratie, irritatie, boosheid. Waarom is dit soms lastig om te uiten? Mogen we iets ook alsjeblieft gewoon klote vinden? Boosheid kan namelijk fungeren als richtingaanwijzer en daarom juist nuttig zijn. Hoe gaat dat in zijn werk?
Mijn innerlijke kritische stem: de aap
Mijn eigen kritische stem noem ik mijn aap: hij slingert van de ene naar de andere bekende overtuiging, omdat hij dat zo heeft geleerd. Een nieuwe proberen? Dat vindt hij eng, liever handhaaft hij bestaande denkbeelden. Mijn mind monkey is gebaseerd op de zienswijze van BJ Gallagher, die zich liet inspireren door Boeddha. Volgens Gallagher hebben we allerlei apen in ons hoofd, die de hele dag door tegen ons praten. Neem bijvoorbeeld de angstaap, die je plannen overschreeuwt met werkelijk álles wat mis kan gaan. Van hem mocht ik niet boos worden, omdat anderen me dan onaardig zouden vinden. Ik was bang dat het uiten van frustraties zou leiden tot afwijzing en eenzaamheid. Dat deze gedachte niet klopte, daar was ik me niet van bewust.
Nooit meer ruzie en afwijzing
Wat deed ik om dit te voorkomen? Ik pakte niet de belemmerende gedachten aan, maar de angst die eruit voortkwam. Zo werd ik Expert Wegrelativeren. Dit leverde ‘voordelen’ op: ik had vrijwel nooit onenigheid met anderen en ik hoefde het ongemak van de voorspelde afwijzing niet te voelen. Het ging echter mis toen ik een relatie kreeg waarin mijn wederhelft, die net zoals ikzelf, weinig aandacht had voor mijn gevoelens. Snel, moet mijn aap hebben gedacht, rationaliseer het! “Hij zegt dit alleen maar omdat hij het zelf moeilijk heeft”. “Hij bedoelt het niet zo…” Maar het bleef knagen. Iets in mij accepteerde de afleidingsmanoeuvres van het schreeuwende beest niet meer: iets probeerde me te duidelijk te maken dat hij naar een andere boom moest slingeren.
Geschreven voor en gepubliceerd door 365 Dagen Succesvol (2017)