Select Page

“Je bent gepassioneerd en je lijkt er zeker van dat je succes zal hebben”, zegt mijn date, die ik nog maar net ken. Ik ga er niet zo op in, maar later denk ik eraan terug. Hoe kom ik eigenlijk over? Waar baseert hij dit op, is het de manier waarop ik me gedraag? Het feit dat ik aan de weg timmer als schrijver? Of zegt hij maar wat? Het wordt pijnlijk duidelijk: ik ben gepassioneerd over schrijven maar huiverig om dit te laten zien. Het voelt als te vroeg juichen. Alsof alles misgaat, de wereld het zal weten en zal zeggen: zie je wel? You suck. Herkenbaar? Waarom is het doodeng om jezelf te laten zien, in het bijzonder wanneer het ertoe doet? En hoe kom je hier vanaf?

Kies voor authenticiteit

Er is weinig zo kwetsbaar als uitdragen waar je voor staat. Volgens mijn persoonlijke held en onderzoeker Brené Brown, is angst voor het negatieve oordeel van anderen voor veel mensen dé aanleiding om niet hun volledige ‘ik’ te laten zien. Dit komt voort uit een diepgeworteld geloof dat we tekortschieten – en daarmee geen recht hebben op acceptatie en verbondenheid. Verbondenheid is volgens Brown: wederzijds gezien, gehoord en gewaardeerd worden, en geven en ontvangen zonder oordeel. Wat het niet betekent is jezelf ‘keurig’ gedragen om aardig gevonden te worden. Brown zegt: kies voor authenticiteit; laat je angst voor wat anderen vinden los. Hiervoor is het essentieel dat we onszelf (kunnen) laten zien, met al onze kwetsbaarheden, gekheid, rare trekjes, hobby’s, gewoonten en ga zo maar door.

Focus op jezelf

De angst voor veroordeling kan hardnekkig zijn. Waar ben jij onzeker over in de omgang met anderen? Zet dit eens op een rij. Zo kom je erachter wat jou belemmert om jezelf te zijn. Daarnaast verplaats je je focus van de ander, en wat hij vindt, naar jou. Veel onzekerheid komt voort uit niet weten wie we eigenlijk zijn en waar we voor staan. Welke waarden en leefregels vind je belangrijk? Als je deze opspoort en streeft ernaar te leven, doen meningen van anderen er op den duur minder toe.

Bijvoorbeeld:
• Ik ben goed zoals ik ben en vrij om mezelf te laten zien.
• Soms zal ik dit niet durven en mezelf hierom veroordelen. Ook dat is oké.
• Handelen vanuit mijn waarden (openheid, transparantie) is geen garantie voor succes of goedkeuring, maar wel voor persoonlijke groei. Ik kies óók voor de consequenties van mijn keuze (in mijn geval betekent dit bijvoorbeeld: negatieve reacties op mijn teksten).
• Op oordelen van anderen heb ik geen grip. Wat ik wél heb is de vrijheid om mijn reactie hierop te kiezen.
Wat zijn jouw leefregels? Dit mogen andere of dezelfde zijn als hierboven. Korte oefening: schrijf de eerste drie die in je opkomen op. Ga op zoek naar voorbeeldsituaties waarin je je (nieuwe) leefregels kunt gaan toepassen.

Ervaar acceptatie en zelfwaardering

Op deze manier eigenschappen van jezelf leren kennen waarvan je niet wist dat je ze had, is goed voor je zelfvertrouwen. Je zult zien dat je – in de meeste gevallen – door anderen gewaardeerd wordt om wie je bent, ook als je er een andere mening op nahoudt of simpelweg anders bent. Niet iedereen kan je aardig vinden en dit zal steeds minder grip op je hebben zodra jij gaat leven naar je waarden. Dit kost de nodige tijd en moeite, maar je zult merken dat je het leuk gaat vinden om vooruitgang te boeken. Jouw authenticiteit dient tevens als sociaal filter. Als jij je precies voordoet zoals je bent, trek je mensen aan die daarbij passen. Jezelf zijn is aanstekelijk. Net als faken, trouwens. De keuze is aan jou!

 Geschreven voor en gepubliceerd door 365 Dagen Succesvol (2017)